De stationsomgeving van Brugge ondergaat momenteel een transformatie. Een nieuw stadsgedeelte komt momenteel tot stand waarbij een verscheidenheid aan nieuwe stedelijke functies wordt ingepland. Het masterplan van het Nederlands bureau Neutelings en Riedijk voorziet een eenvoudig grid, dat een duidelijke enveloppe voor de bouwvolumes en de open ruimtes definieert en een grote flexibiliteit voorziet voor architecturale oplossingen en functies.

Een belangrijk onderdeel van het project zal ingevuld worden met studentenhuisvesting gezien de dichte aanwezigheid van enkele belangvolle campussen. Daarnaast wordt wonen, retail, parkeren en kantoren voorzien. Het deelproject waar een kantoor werd gerealiseerd, werd door Edward Sorgeloose Architecture geconcipieerd en verder opgevolgd door Architectenbureau Rots. Het kantoor bevat naast administratieve ruimtes, ook ruimtes voor medisch onderzoek.

De planopbouw voorziet in een centrale zone waar de trappenkernen, liften, technische schachten, sanitair en copylokalen in huizen. De langse zijdes van het gebouw zijn flexibel in te vullen als kantoorplateaus en genieten van optimale daglichttoetreding. Vier van de acht kantoorplateaus werden voorzien met een inpandig terras. Daglichttoetreding wordt zo toegelaten op strategische plekken (bv. wachtruimtes) tot diep in de kern van het gebouw. De terrassen bieden een open zicht op het spoorverkeer, een plek om te dagdromen.

De rationele tektoniek van de gevelindeling en de proportie van het bouwvolume werken mooi samen. Het sober karakter van het gebouw wordt verrijkt door de toepassing van hoogwaardige gevelmaterialen en een doorgedreven geveldetaillering.

Het gebouw werd op een ingetogen en sobere wijze vormgegeven. De gevels van het kantoorgebouw zijn gebaseerd op een rationeel stramien waarbij 30% van de gevel bestaat uit buitenschrijnwerk uit aluminium met heldere beglazing. De overige delen van het gebouw bestaan uit natuursteen. De rationele ritmering van de gevel laat een flexibele indeling van het gebouw toe. Het gevelmateriaal bestaat uit een roodbruine natuursteen en de raampartijen zijn voorzien van een bruingrijze kleur. Het kleurenpalet anticipeert op de patine dat het gebouw zal ondergaan door het fijne stof van het treinverkeer.

Uiktkijkend naar 2017

Het voorbije jaar was voor Edward Sorgeloose Architecture zeer vruchtbaar. Nieuwe uitdagingen kwamen bij ons aan bod en onze expertise groeide verder. Als u een kijkje neemt op onze website zult u vaststellen dat we diverse types van projecten concipiëren en dat we totaalprojecten opvolgen waarbij exterieur en interieur naadloos in elkaar overvloeien.

Inbreidingsprojecten en nieuwbouwprojecten in een stedelijke context zijn onze corebusiness, met daarnaast interieurprojecten en woningen.

We wensen u alvast een mooi 2017 toe.

 

Team:

  • Architectenbureau ontwerp en vergunning: Edward Sorgeloose Architecture
  • Architectenbureau aanbesteding en uitvoering: Rots
  • Bouwheer: Group GL
  • Aannemer: Interbuild

 

Bekijk de nieuwsbrief