Oud pakhuis wordt hedendaags seminariecentrum.

De opdracht van dit project bestond erin een charmant bestaand magazijn te renoveren en om te vormen tot een seminariecentrum.

Specifiek aan het bestaande gebouw is de bakstenen gevelarchitectuur, het dakspant en de bakstenen gewelven. Deze elementen werden gerenoveerd. Aan de voorzijde van het gebouw werd tevens een stalen nieuwbouwvolume aangebracht.

Door het stalen volume voor het pand te bouwen kon het magazijn niet alleen bewaard blijven, maar wint het bestaand hoekvormig bouwvolume aan functionaliteit. Er wordt zo eveneens een nieuwe thermische schil toegevoegd. Het nieuwbouwvolume is sober en semi-transparant waardoor de gevels van het magazijn nog duidelijk waarneembaar zijn vanop het buitengebied. Het bestaande buitenschrijnwerk (poorten, ramen en kroonlijst) bleven bewaard of werden vervangen naar oorspronkelijk model.

De nieuwe gevels zijn opgetrokken uit staal en het buitenschrijnwerk met de gesloten panelen zijn voorzien in aluminium.

Het dubbelhoog volume is het hart van het seminarie-centrum en de voormalige buitengevels geven deze ruimte een markant karakter. Deze ruimte is voorzien van een projectiescherm, geluidsversterking en verduistering zodat diverse toespraken en opleidingen hier kunnen plaatsvinden.

De sobere en hedendaagse lijnvoering van de structuur en gevelopbouw worden hernomen in het interieur.

De technieken van het project werden geïntegreerd door ze op te nemen in de nieuwe vloer en in een technische ruimte. Deze vloer communiceert met de technische ruimte achter in het gebouw en voorziet in verwarming, koeling en ventilatie. Het visuele impact van de technieken wordt zo tot een minimum herleid.

De keuze van sobere lichtarmaturen en wit gelakt maatwerk ondersteunen het minimalistisch ontwerp. Als warme toets werd houten meubilair toegevoegd voor de vergaderzalen en refter.

Het project is een voorbeeld van hoe Edward Sorgeloose Architecture omgaat met het hernieuwen van bestaande gebouwen, het vormgeven van interieur en het integreren van hedendaagse energieprestatie-eisen in een gebouw.

 

Technische fiche:

  • Programma: Seminariecentrum
  • Oppervlakte: 500 m2
  • Architect: Edward Sorgeloose Architecture bvba
  • Ir. stabiliteit: Ingenieursbureau Concreet bvba
  • Ir. technieken: EDV Engineering bvba
  • Tijdsduur: 2012 – 2014

 

Bekijk de nieuwsbrief