Eerstesteenlegging Nieuw Brugge Fase 2.

Op woensdagmorgen 4 maart 2015 was het zo ver en werd de eerste steenlegging van fase 2, ‘Nieuw Brugge’ feestelijk ingezet.

In aanwezigheid van burgemeester Landuyt, Schepen van ruimtelijke ordening Demon, de bouwheer Group GL, de uitvoerder Interbuild en alle andere betrokken partijen werd het startschot voor deze ambitieuze werf gegeven.

Edward Sorgeloose Architecture stond in voor het ontwerp van het Medisch Centrum voor Eurostation, een deelproject van deze stadsontwikkeling.

Burgemeester Landuyt duidde dat deze stationsomgeving een nieuw stadsdeel vormt vlakbij het historisch stadcentrum van Brugge en loofde de bouwheer en de betrokken partijen voor hun niet aflatende ambitie om dit project te ontwikkelen. Schepen Demon voegde hieraan toe dat hij blij is dat er een open en constructieve samenwerking tot stand is gekomen die resulteert in het huidige project. Een steeds mooier wordend Brugge en een dialoog tussen oud en nieuw wordt hoog in het vaandel gedragen door het bestuur van Brugge.

De stationsomgeving van Brugge ondergaat immers een transformatie. Een nieuw stadsgedeelte komt momenteel tot stand waarbij een verscheidenheid aan nieuwe stedelijke functies wordt ingepland. Het bijzonder plan van aanleg, dat tot stand kwam door de hand van het gerenommeerde Nederlands bureau Neutelings en Riedijk (u kent ongetwijfeld het Mas museum te Antwerpen) voorziet een eenvoudig grid, dat een duidelijke enveloppe voor de bouwvolumes en de open ruimtes definieert. Daarnaast voorziet dit plan een grote flexibiliteit voor architecturale oplossingen en functies. In deze context kwamen de ontwerpen voor dit project tot stand.

Een belangrijk onderdeel van het project zal ingevuld worden met studentenhuisvesting gezien de dichte aanwezigheid van enkele belangvolle campussen. Daarnaast worden wonen, retail, parkeren en kantoren voorzien. Het gedeelte van de kantoren werd door Edward Sorgeloose Architecture ontworpen. Het betreft een Medisch Centrum – in hoofdzaak een administratief kantoorgebouw met een oppervlakte van circa 3.300m² – voor Eurostation. De overige twee bouwdelen zijn een ontwerp van het vermaarde bureau Crepain Binst Architecture, opgericht door wijlen Jo Crepain. Samen vormen de drie gebouwen het project ‘Nieuw Brugge, fase 2’, waarvan de werf nu volop opgestart is en goed voor een totaaloppervlakte van circa 28.000m².

De gevels van het kantoorgebouw zijn gebaseerd op een rationeel stramien waarbij 30% van de gevel bestaat uit buitenschrijnwerk uit aluminium met heldere beglazing. De overige delen van het gebouw bestaan uit natuursteen. De rationele ritmering van de gevel laat een relatieve flexibele indeling van het gebouw toe. Het gevelmateriaal zal bestaan uit een natuursteen en de raampartijen zijn voorzien van een bruingrijze kleur. De rationele tektoniek van de gevelindeling en de proportie van het bouwvolume werken mooi samen en het sober karakter wordt verrijkt door de toepassing van hoogwaardige gevelmaterialen en een doorgedreven geveldetaillering.

Op verschillende niveaus worden inpandige terrassen voorzien die het ‘type-plan’ doorbreken en op deze wijze elke verdieping bijzonder maken, wat atypisch is voor een kantoorgebouw. Door de toepassing van deze inpandige terrassen is het mogelijk om daglichttoetreding te voorzien tot diep in de kern van het gebouw. Sommige wachtruimtes ter hoogte van de dokterskabinetten zullen bijvoorbeeld voorzien zijn van daglicht.

Edward Sorgeloose Architecture kent u misschien als architectenbureau van het zorgcentrum ‘de Maasmeander’ te Maasmechelen (2013), of van het project ‘Station Roeselare’ (in uitvoering) of van het ‘Orthopedisch Centrum’ te Antwerpen (2014). In elk geval kunt u ons beter leren kennen in mei 2015, waar we u graag welkom heten op onze stand tijdens de ‘Realty Beurs’ te Brussel. Deze beurs loopt van 19-21 mei 2015. Tot dan!

 

Technische fiche:

  • Bouwheer: Group GL
  • Eindgebruiker: Eurostation
  • Architectenbureau: Edward Sorgeloose Architecture
  • Architect uitvoering: Rots
  • Aannemer: Interbuild
  • Technieken: K Consulting
  • Stabiliteit: AB Associates
  • Veiligheidscoördinator: Enerdo
  • Bruto-oppervlakte: circa 3.300m²

 

Bekijk de nieuwsbrief