Naar aanleiding van de Vlaamse Renovatie dag op zondag 29 mei, willen we u laten weten dat u één van onze renovatieprojecten te Antwerpen kunt bezoeken. Deze openhuizendag is het ideale moment om u volop te laten inspireren en informeren. Een mooi artikel over dit project kunt u tevens lezen in het tijdschrift “Ik ga Bouwen en Renoveren”.

De restauratie van dit charmant herenhuis van het begin van vorige eeuw was een kolfje naar de hand van architectenbureau Edward Sorgeloose. De achterzijde van de woning werd gesloopt en de woning werd grondig gerenoveerd zonder het karakter van het pand uit het oog te verliezen. Begin jaren zeventig werd de woning verbouwd en sindsdien was er niets meer aan gebeurd. Het huis was volledig uitgeleefd, maar het mooie interieur, de neoclassicistische gevel in zandsteen, de sierlijke ornamenten en de grote bomen in de statige laan straalden veel charme uit.

De voorgevel werd zorgvuldig gerenoveerd. Alle ramen werden vernieuwd naar oud model. De voordeur werd opgeknapt en zwart gebeitst, de kroonlijst hersteld en het mansardedak kreeg nieuwe leien. Het dak werd eraf gehaald en geïsoleerd. De achtergevel werd in een nieuw jasje gestoken. Hierbij werd eerst de bouwvallige achterbouw afgebroken, typerend aan dit soort herenhuizen. Vervolgens werd een sober trapsgewijs volume aangebouwd dat elke niveau voorziet van een zee van licht. De achtergevel werd opnieuw bekleed met een mooie baksteen rijk aan diverse kleuren.

Binnenin werd het pand volledig uitgerust met hedendaagse technieken waarbij nieuwe elektriciteit, een nieuw verwarmingssysteem en een ventilatiesysteem werden geïntegreerd.

Net als de voorgevel werden de voorste vertrekken in hun originele staat hersteld. De bestaande parket werd opgeknapt, het lijstwerk bijgewerkt en de lambrisering gerenoveerd. De beschadigde balken werden gerestaureerd. Alle deuren werden opgeknapt en opnieuw geverfd. De koperen deurklinken werden opgepoetst. Tijdens het oppoetsen kwam aan het licht dat elke deurklink een andere tekening heeft, een plezier voor de bewoners.  De nieuwbouwgedeeltes werden voorzien van sober wit maatwerk dat geïntegreerd zit in de wanden en het licht mee binnen trekt in de woning.

Met de renovatie gaf het architectenbureau aan de woning een persoonlijke en hedendaagse toets zonder de authenticiteit ervan in het gedrang te brengen. Naast de woonfunctie, bevindt zich op de eerste verdieping het kantoor van Edward Sorgeloose Architecture. U bent bij ons welkom op 29 mei!

Meer info vindt u hier.

De portfolio van Edward Sorgeloose Architecture bevat diverse renovatieprojecten! Andere voorbeeldprojecten? Klik hier.

 

Team:

  • Architectenbureau: Edward Sorgeloose Architecture
  • Ir. Stabiliteit: Studiebureau Jan Van Aelst
  • EPB en veiligheidscoördinatie: Peritas
  • Aannemer ruwbouwwerken: Huybrechts Reynders
  • Aannemer elektra: Dbsp
  • Aannemer technieken: Erro
  • Maatwerk: Convents
  • Verlichting: Modular en Zumtobel

 

Bekijk de nieuwsbrief