Gezinswoning ‘Damman-Derveaux’

Het betreft een ontwerp voor een vrijstaande eengezinswoning van 320m² in een sobere en hedendaagse architectuur.

Specifiek aan het terrein is de ligging aan een vrij drukke weg. Voorts wordt de onmiddellijke context bepaald door een mooi landschap op velden aan de achterzijde. Op het linker-en rechterperceel bevinden zich vrijstaande woningen met diverse bijgebouwen.

De inplanting en afmetingen van de woning zijn geënt op de geldende verkavelingsvoorschriften. Om de soberheid van de architectuur te bekomen, wordt evenwel geopteerd voor een plat dak. Het bouwvolume voorziet in twee op elkaar haaks staande volumes. Het gelijkvloers staat parallel aan de weg. De verdieping staat er haaks op. Op deze wijze ontstaat een interessant bouwvolume met een bescheiden impact op de omgeving.

Aan de straatzijde wordt de gevel getypeerd door de beglaasde. Markant is een losstaande wand die een overgangszone biedt tussen de woning en de voortuin.

De achtergevel opent zich bijna volledig op het gelijkvloerse niveau en biedt uitzicht op de tuin en het achterliggend landschap. Op de verdieping wordt de woning rondomr ond voorzien van kleinere raamopeningen.

De materialisatie van de woning sluit aan bij het concept van het volume, waarbij de sokkel van de woning in een witgrijs zichtbeton wordt uitgevoerd en de verdieping in hout. De losstaande wand aan de voorzijde wordt uitgevoerd in een grijs zichtbeton. Aan de inkom wordt een accent voorzien in natuursteen. Het buitenschrijnwerk is voorzien in donkergrijs aluminium. De differentiatie in de gevelmaterialen draagt bij tot een boeiende articulatie van de diverse elementen; sokkel, verdieping, inkomzone.

De buitenaanleg voorziet in een klinkerpad dat leidt naar de inkomdeur. Een tweede strook wordt aangelegd met klinkers zodat de carport die geïntegreerd zit in het bouwvolume bereikbaar wordt. Deze strook biedt ook de mogelijkheid om een bezoeker te laten stationeren, wat op de Oudenaardseweg redelijk moeilijk en gevaarlijk is.

Locatie

  • Wortegem-Petegem

Programma

  • Eengezinswoning

Oppervlakte

  • 320 m²

Fase

  • Sted. vergunningsaanvraag

Aanvang

  • 2012

Bouwheer

  • Privaat