Meergezinswoning ‘Helenalei’ Antwerpen

Meergezinswoning in de Haringrodewijk te Antwerpen met vier woonentiteiten.

De gebouwen in de onmiddellijke omgeving bevatten in hoofdzaak wonen (appartementsgebouwen en woningen). Het perceel grenst eveneens aan de site van het Militair Domein, nu Groen kwartier genaamd. Op het perceel zelf bevindt zich nu een meersgezinswoning met twee woonentiteiten. Het betreft een woning uit de jaren ‘20 die in de jaren ‘60 grondig werd verbouwd en die in de laatste 10 jaar in verval is geraakt. De huidige voorgevel die eveneens werd verbouwd in de jaren ‘60 is stijlloos en ontsiert momenteel de rest van de straat. Deze straat wordt gekenmerkt door woningen en appartementsblokken uit de jaren ‘10 en ‘20.

Gezien de bouwvallige toestand van het bestaande gebouw en het gebrek aan enige historische waarde van het pand, werd geopteerd voorgesteld om het gebouw af te breken en een nieuwbouw op te trekken die 4 woonentiteiten met kelder bevat.

De architectuur van de nieuwbouw vertaalt enkele aanwezige historische elementen in de straat. In deze straat treffen we verschillende stijlen aan die echter allen worden gekenmerkt door het gebruik van loggia’s, balkons, uitkragende goten. De materialisatie van de naburige gebouwen gebeurt door beige en gele bakstenen en lichtkleurige natuursteen. Deze thema’s worden overgenomen in de nieuwbouw en de gevel wordt opgebouwd met een hoger gelijkvloers niveau, een loggia, een balkon en een uitkragende goot. Het gebruik van baksteen, afgewisseld met natuursteen en een geaccentueerde goot zorgen voor een hedendaagse inpassing in het straatbeeld.

Het pand zal vier volwaardige woonentiteiten bevatten met elk een buitenruimte (tuin,terras). In de kelderverdieping wordt een fietsenberging ondergebracht die toegankelijk is vanop de straat. Het gebouw wordt onsloten door een lift en noodtrap.

Locatie

  • Antwerpen, België

Programma

  • Appartementen

Oppervlakte

  • 500 m²

Fase

  • Voltooid

Tijdsduur

  • 2013 - 2015

Bouwheer

  • Privaat